Begeleiding

Oksana Baljva aan het woord.

Muziek heeft net als in het dagelijks leven zijn specifieke gedragsregels en afspraken,om succesvol te kunnen samenwerken.
In de muziek is het heel belanrijk om goed naar de ander te luisteren.Samen muziek maken is alsof je met elkaar een goed gesprek hebt.
Het onderwerp van gesprek, het muziekstuk, is het verhaal wat je samen wilt vertellen.
In de voorbereiding is het wezenlijk om je te verdiepen in de achtergrond  van het uit te voeren stuk. 
De pianobegeleid(st)er luistert goed naar de solist en/of koor en kijkt naar de dirigent.Hij/zij volgt het verhaal zonder onderbreking en geeft tegelijkertijd zijn/haar eigen mening.Dit zijn de belangrijke componenten waarop het goede samenspel is gebaseerd.
Uiteraard is de muzikaliteit het geheime recept  dat de smaak van het uigevoerde muziekstuk verfijnd.De techniek van de toetsaanslag of het touché kenmerkt ieder muzikaal verhaal en geeft hieraan een specifieke kleur. 
Gezonde spanning en volledige concentratie vanaf de eerste noot tot en met de laatste uitademing garanderen een succesvol resultaat waarbij het publiek bewust of onbewust wordt meegesleept in de emotie van de muziek.De gecreerde sfeer brengt de luisteraar in de wereld waar muziek regeert. Dit is het hoogste doel wat je met het concert kunt bereiken.
Vanuit mijn russische achtergrond vind ik het noemenswaardig de letterlijke betekenis van het woord pianobegeleid(st)er onder  de aandacht te brengen: concertmeester of meester van het concert. 
In die zin rust er een zware maar dankbare taak op mijn schouders.

Oksana Borisovna Baljva
Pianiste

Laatste Nieuws

Potgrond actie
De lente komt er weer aan en dan krijgt iedereen weer zin om in de tuin te gaan werken. Maar het is...

Lees Verder >