Laatste Nieuws

Actie “Schone Uiterwaarden van de Maas”
Op zaterdag 28 maart is het weer zover. Op die dag gaan de leden van Con Brio samen met eventuele andere...

Lees Verder >

Fout

Deze pagina kon niet gevonden worden
- Con Brio

NieuwsberichtenBekijk het archief

Actie “Schone Uiterwaarden van de Maas”

Op zaterdag 28 maart is het weer zover.
Op die dag gaan de leden van Con Brio samen met eventuele andere vrijwilligers, gewapend met vuilniszakken, handschoenen, prikstokken, e.d. langs de oevers van de Maas.
Dit, om deze te ontdoen van alle aangespoelde afval, zoals lege plastic flessen, plastic afval, karton, fietsonderdelen, bierblikjes, bierflessen, industrieel afval, kortom alles wat hier niet thuishoort. Het is een initiatief van 16 Maasgemeenten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en IVN.
In de periode maart en april wordt in al deze gemeenten door een héél groot aantal vrijwilligers (afgelopen jaar waren dat er zo’n 2000) het opgedeelde gebied ontdaan van deze natuurverwoestende rommel.
Wij starten ’s ochtends vanaf het veer in Broekhuizen en maken een stuk van ongeveer 1 kilometer stroomopwaarts schoon. De gemeente Horst aan de Maas coördineert de opruiming in het gedeelte waarin wij werkzaam zijn en levert de benodigde hulpmiddelen hiervoor.
Daarnaast worden er lijsten verstrekt, waarop kan worden aangegeven welke soorten van afval er worden gevonden. Dit kan huishoudelijk afval zijn, industrieel afval en ook rommel welke afkomstig is van de scheepvaart, zowel van de binnenschippers alsook van de plezierjachten.

Het onderstaande stuk is gehaald uit een publicatie van het IVN:

Bij Schone Maas werken alle 16 Limburgse Maasgemeenten samen om, met name in de maanden maart en april afval op te ruimen. Dit opruimen gebeurd door maar liefst 131 zeer diverse verenigingen en groepen. De gemeenten en terreinbeheerders zorgen voor opruimmaterialen zoals vuilniszakken en handschoenen en soms ook voor een vergoeding (dat verschilt per gemeente). Gewaardeerd worden alle opruimacties in ieder geval! Het afvoeren van het afval regelt een gemeente of terreinbeheerder in die maanden via de Zwerfafval Ophaal Regeling (ZOR) van Rijkswaterstaat. Groepen of terreineigenaren hebben daar dus geen kosten aan. Dat het opruimen met name plaats vindt in maart en april is vanwege het feit dat er normaliter dan weer minder kans is op hoog water na de winter én omdat het groeiseizoen er dan niet voor zorgt dat het afval verscholen en vast ligt in de planten. Bovendien voorkomen we met opruimen in die maanden dat er zo min mogelijk vogels worden verstoord met broeden (al blijft het opletten en moeten nesten gemeden worden zeker bij een vroeg voorjaar!).

 

CON BRIO