Wat zingen wij 4

WAT ZINGEN WIJ EIGENLIJK? (4)  

Door Lidy Smit en Ans Vermeulen  

Zodra wij bij Con Brio een concert plannen gaan er bij dirigent MARCEL KUEPERS wat muzikale lichtjes branden. Zo ook bij ons winterconcert op 21 januari 2013. 

Al ruim tevoren besloten wij dit jaar eens te kiezen voor “American style” muziek van begin vorige eeuw. We vonden big band St. Cecilia uit Helden bereid dit concert met ons te gaan uitvoeren. 

Onmiddellijk wist Marcel dat wij ooit, ruim voor zijn aantreden als dirigent, “The Entertainer” gezongen hadden. Een juweeltje, helemaal passend in de stijl van het winterconcert.
 Marcel had het in onze oude archieven gezien. Dit is één van de stukken waarvan een deel van onze leden meteen uitroept: “Dat heeft de brand overleeft!” Bedoeld wordt de brand van 2003 in ons repetitielokaal waarbij een deel van ons archief verloren ging.

Een van de leden had toevallig wat stukken mee naar huis genomen, zodat we “The Entertainer” weer ijverig aan het repeteren zijn. Het is een leuk stuk. Het grijpt terug naar de tijd dat de televisie nog in de kinderschoenen stond en het vaudeville theater bloeide. Er zat van alles in zo’n vaudeville show. Dansers, acrobaten, een hondennummer, zelfs een dansende beer. Maar het wachten was steevast op de ster, de entertainer. Een zing-en-dans artiest die het publiek totaal in vervoering wist te brengen.  

De entertainer kwam altijd met veel toeters en bellen op. “Lichten aan, actie, muziek! “scanderen we met het koor dan ook voordat we echt gaan zingen Vlotte muziek, nostalgisch maar vrolijk en uitstekend geschikt om samen met een brassband uit te voeren.

Net als “Barbershop blues“, een stuk in dezelfde stijl dat Marcel er zelf nog aan heeft toegevoegd. Het is muziek uit de jaren 20 vorige eeuw, een beetje blues, een beetje ragtime, snel, ritmisch, een lust voor het oor. De titel schijnt te slaan op een muziekstroming uit die tijd, maar het fijne weten wij er niet van. Wie het weet mag het zeggen! Zelf tasten wij in het duister.  

Wel helder is, dat het swingende, meeslepende muziek betreft. Toen wij het onlangs tijdens onze jaarlijkse muziekdag “Horst aan de Maas zingt” in première brachten, keken wij op een lustig meedeinende zaal.  
Dat belooft veel voor ons komende winterconcert. Kom maar luisteren op:

zondag 20 januari
vanaf 14.00 uur
in Het Maaspaviljoen in Broekhuizen      
    
De zaal ligt vlak naast ons repetitielokaal in het Brouwershuis, waar u ook van harte welkom bent. Want:  

Wilt u eens vrijblijvend mee repeteren? Kom dan op donderdagavond om 20.00 uur naar Het Brouwershuis in Broekhuizen. We repeteren tot 22.00 uur in de Koepelzaal.