Wat zingen wij ( 3 )

WAT ZINGEN WIJ EIGENLIJK? (3) 

Door Lidy Smit en Ans Vermeulen 

Con Brio heeft een aantal mooie ballades op repertoire. Ballades vertellen een verhaal, een emotioneel verhaal meestal en het is aan het koor die emoties over te brengen. Daar krijgen wij volop de gelegenheid voor in Ballad of the Tempest, een stormmachtig stuk (tempest = een hevige storm). 

  Het is middernacht een schip dreigt te vergaan in zwaar weer. Iedereen is bang, er heerst paniek aan boord. Niemand durft een oog dicht te doen, verstijfd luistert de bemanning naar het gebulder van de rukwinden en de donderslagen. Zelfs de kapitein gelooft niet meer in een goede afloop – we zijn verloren…. Maar een klein meisje weet iedereen te bemoedigen. De stemming verbetert en uiteindelijk weet het schip veilig de haven te bereiken.  

Paniek en vertwijfeling, troost en bemoediging, opluchting achteraf, al deze gevoelens moet een koor al zingend proberen over te brengen. Een stukje toneel dat werd bedacht door Ruth Morris Gray toen ze het gedicht van James T. Fields van 4-stemmige koormuziek voorzag.  

James Thomas Fields heeft in Amerika geleefd van 1817 tot 1881. Zijn vader was zeekapitein en is overleden voordat James 3 jaar was. Het is dus niet gek dat hij een gedicht over een zeekapitein schrijft. Fields is uitgever, essayist en dichter. Door zijn nauwe contacten en sympathie met de schrijvers was hij zeer geliefd. Ook schreef hij zelf gedichten, waarvan Ballad of the Tempest heel bekend werd. Privé heeft hij het erg moeilijk gehad. Het meisje waarmee hij in 1845 was verloofd sterft aan tuberculose. In 1850 trouwt hij met haar 18-jarig zusje. Zij sterft 4 maanden later aan tuberculose. In de schrijfster Annie Adams, waarmee hij in 1854 trouwt, vindt hij een partner die ook zijn passie om schrijvers te helpen deelt.  

Ruth Morris Gray (muziekleraar, componist, koordirigent en pianist uit Californië) heeft  Ballad of the Tempest een pittig ritme meegegeven. Toen we er aan begonnen te repeteren struikelden we bijna over onze tong, zo snel zongen we. Onze dirigent, Marcel Kuepers, maakte ons duidelijk dat, als wij maar het juiste ritme aanhouden, we toch rustig kunnen zingen zonder aan kracht in te boeten.     

Intussen hebben we het stuk al meermalen uitgevoerd tijdens concerten. En om het paraat te houden wordt het zo nu en dan nog eens doorgenomen tijdens de repetitie. 

 Wilt u eens vrijblijvend mee repeteren. Kom dan op donderdagavond om 20.00 uur naar Het Brouwershuis in Broekhuizen. We repeteren tot 22.00 in De Koepelzaal.