Wat zingen wij ( 1 )

 

WAT ZINGEN WIJ EIGENLIJK? (1)  

Door Lidy Smit en Ans Vermeulen  

Ons koor kan bogen op zeer gevarieerd repertoire, waarmee we bij concerten een groot publiek weten te boeien. We hebben een ijverige muziekcommissie die in nauwe samenwerking met de dirigent  probeert voor elk wat wils op tafel te brengen. Dat houdt ook onze repetities levendig.  

FIELDS OF GOLD, waar we momenteel aan werken, is een prachtig melodieus stuk, gecomponeerd en van tekst voorzien door STING. En wie Sting typeert als “die zanger van The Police” heeft gelijk, maar niet helemaal. Sting is al geruime tijd boven zijn begincarriére uitgestegen en heeft zich ontwikkeld tot een all-round, lyrisch componist en tekstdichter.   

Geboren als Gordon Matthew Thomas Sumner in het noordoosten van Groot Brittanië, bleek deze  zoon van een melkboer een natuurlijke aanleg te hebben voor muziek. Toen hij 9 jaar was maakte hij al zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom.  Met 3 vrienden richtte hij in 1974 de rockband Last Exit op. In die tijd kreeg hij ook de naam Sting (sting=angel) omdat hij vaak een zwart met geel gestreepte trui droeg.  

Hij maakte carrière als basgitarist bij jazz- en progressieve rockbands,  werd wereldwijd bekend als bassist en zanger van The Police,  en ging solo in 1984 toen The Police uit elkaar viel. Sindsdien is zijn muziek een intelligente combinatie van jazz, klassiek en wereldmuziek.  

Zijn teksten zijn heel poëtisch. Wij zingen in “Fields of gold” over gouden korenvelden waarover de westenwind waait. Velden vol gerst waarnaar een liefdespaar bewonderend staat te kijken alvorens zíj haar haren losmaakt en in zijn armen valt. Een zomeridylle die zelfs de zon aan de blauwe hemel jaloers maakt. Het heeft ook iets weemoedigs: “Je zult aan me denken als de westenwind het gouden koren doet wuiven”. Het gaat om een onvergetelijke ervaring, maar wel verleden tijd.  

Sting schreef deze ballade al tien jaar geleden en nam het stuk in de studio op precies op 11 september (9/11) toen in New York twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. Eveneens een onvergetelijke ervaring, maar wel anders….  

Wij zingen “Fields of Gold” in een koorarrangement van GREG JASPERSE. Het is een vrij lang stuk en wij repeteren het in gedeeltes. Dirigent Marcel Kuepers houdt  van variatie en wisselt graag nieuwe stukken af met bekend repertoire.     

Wilt u eens vrijblijvend mee repeteren? Kom dan op donderdagavond om 20.00 naar het Brouwershuis in Broekhuizen. Wij repeteren in de Koepelzaal tot 22.00 uur.