Koren in de Kern

KOREN IN DE KERN

Een droom die werkelijkheid werd…

Een zonovergoten middag in Horst, een bomvol plein met enthousiaste toehoorders, zo’n 800 zangers en zangeressen die vol overgave staan te zingen en bedolven worden onder het applaus …. Als organiserend koor kun je daar alleen maar van dromen.
Op Tweede Pinksterdag, 24 mei jl. werd die droom werkelijkheid voor Con Brio.
KOREN IN DE KERN, het zangevenement waar we al anderhalf jaar naar toe geleefd hadden, werd een grandioos succes.
Eind 2008, toen de nieuwe fusie van Horst aan de Maas op handen was, nam Con Brio het initiatief om met koren uit alle 16 fusiegemeenten een zangfestijn te organiseren. Plusevenementen, het orgaan dat voor de gemeente dergelijke initiatieven beoordeelt en steunt, was direct enthousiast. Er volgde een lange periode van organiseren, informeren, koren op één lijn krijgen, muziek selecteren, repeteren en noem maar op. Daarbij is ons koor steeds het voortouw  blijven nemen. En onze inspanningen zijn beloond!
35 Koren uit 16 “Horst”dorpen maakten 24 mei hun opwachting. Kinderkoren, mannenkoren, volkszangkoren, koren in de genres klassiek, kerkelijk en populair.
De groep populair verrichtte om 13.30 uur de aftrap voor het gemeentehuis en dat zat meteen goed. Het publiek op het plein en op de vele terrasjes genoot. En het was ook bereid massaal in beweging te komen toen het evenement zich verplaatste naar de Lambertuskerk. Daar, in de prachtige akoestiek van de kerk zongen de koren in het genre klassiek en kerkelijk de sterren van de hemel. Burgemeester Kees van Rooy kreeg er kippenvel van, vertelde hij.
De burgemeester kreeg nog meer kippenvel toen aan het eind van de middag voor het gemeentehuis alle koren tezamen “Hors aan de Maas” zongen, het nieuwe, speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Horster volkslied. Hij sprak welgemeende woorden van waardering en trots dat in zíjn gemeente zo’n unieke, muzikale demonstratie van saamhorigheid tot stand kon komen. “Als je van trots kon groeien, was ik vandaag een stukje groter geworden”, grapte hij.
Maar eerst nog hadden de kinderkoren met grote inzet hun liedjes gebracht en hadden de volkszangkoren het complete plein aan het meezingen gekregen.
Het was een geweldige middag, op de terrasjes was geen stoel meer vrij en bij de finale dromde het publiek tot vlak voor de 35 koren om maar niets van het nieuwe Horster volkslied te missen. Men wilde het nog een tweede keer horen en dat kon natuurlijk.

Van KOREN IN DE KERN zullen wij nog lang blijven nadromen.